Как успешно да управлявате хора по стари от вас
Публикувано от: Zaplata.bg
03 Януари, 2020 г.
Как успешно да управлявате хора по стари от вас
Снимка: shutterstock

Ръководство за младия специалист - как да станете ефективен лидер за хората в достатъчно зряла възраст. 

Статията описва полезни за младия шеф подходи към управлението на колектив от значително по-възрастни от него хора. 

Ефективното ръководство няма възрастови ограничения 

В днешно време е напълно възможно някой на възраст от 20 до 30 години да бъде шеф на хора, по-стари от него с 10-20 години. И въпреки че този сценарий става все по-често срещан, той е придружен от напрежение и изисква особена тактичност. Проучванията показват, че най-големият проблем на младия ръководител е разликата в трудовата етика или ценности.

Имаме добри новини за младите ръководители - напълно можете да станете успешни мениджъри за хора, които са по-стари от вас с десетилетия. И можем да ви дадем няколко полезни съвета в тази посока.

Бъдете смирени 

Не позволявайте на амбициите Ви да се проявят под формата на арогантност. Не показвайте впечатляващата си автобиография на подчинените си - понякога е по-добре лидерът да говори по-малко. Вместо това се опитайте да бъдете сдържани и дискретни, позволявайки на вашите управленски умения да говорят сами. 

Разберете как обичат да общуват подчинените Ви 

Можете да имате пряк и точен стил на комуникация, докато по-възрастните служители са свикнали да прекарват първите си минути на всяка среща в разговори за времето. Обърнете внимание на темпа, с който са свикнали да работят, и при необходимост, използвайте вашия стил. 

Тъй като по-старото поколение е по-склонно да разделя работата и личния си живот, обяснете им подходите си, така че вашият екип да не си помисли, че служителите са длъжни да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Експертите предлагат да се избягва общуването между служителите в интервала от 20:00 вечерта до 6:00 сутринта, освен ако това не е абсолютно необходимо.

Учете се от своя старши сътрудник 

Отделете време, за да разберете кой екип вече е сформиран и как работи. Служителите вече притежават нужните за корпоративната култура познания, необходими за успеха. Техният дългогодишен опит може да ви помогне да се ориентирате в новите отговорности, да развиете управленските си умения и да избягвате трудните ситуации, но не им позволявайте да оказват натиск върху вас.

Когато сте по-млад от колегите си, дори и да сте техен мениджър, понякога може да е лесно да Ви манипулират, особено ако сте нов в управлението. Понякога по-възрастните работници започват да изобличават младите специалисти, казвайки на шефа: „Но, Вие по-добре разбирате технологията“. В същото време се опитват да прехвърлят отговорността си върху него. Тук младият лидер трябва ясно да очертае за своите подчинени управленската граница между оказването на подкрепа и изпълнението на работата.

Намерете реални помощници 

Много е важно младият шеф да намери и да се сприятели с образцовите членове на своя екип - това е важна характеристика на ефективния ръководител. Такива служители ще станат ваши първи помощници и съюзници. Най-често това са авторитетните ветерани от този екип. Те ще положат всички усилия да помогнат на ръководителя, не само в предаването на дадена команда от шефа, но и да обяснят по свой начин на служителите причината за това решение на шефа.

Бъдете открити за това, как вземате решения 

Активно споделяйте своя стил на ръководство и това, което очаквате от своя екип, за да не останат в неведение. Вместо само да давате инструкции или да ръководите, приемете за себе си идеята, че сте - треньор и основната ви задача е да премахнете препятствията в работата на вашия екип. 

Но не се опитвайте да променяте всичко в първия ден. Вместо това, експертите препоръчват да попитате всички: „Кое е единственото нещо, което не искате да видите променено и какво, според вас, трябва да се промени?“ В резултат на това можете да получите ценна информация относно предишните опити за извършване на подобни промени, които не са дали резултат и това ще ви спести от неприятностите и неудобствата, свързани с повтарянето на същата грешка.

Обяснете на колектива, че сте дошли за дълго 

Уведомете служителите си, че цените длъжността си, а не просто я използвате като отправна точка за бъдещата ви кариера. Ахилесовата пета за много млади шефове - това е липсата на търпение. Подчинените им може да са разочаровани от своите мениджъри, защото чувстват, че вече са фокусирани върху следващото си повишение. Екипът ще уважава повече ръководителя си, ако почувства, че той е отдаден на работата си и се грижи за колектива.

Още полезни обяви
Още полезни статии