Причини за промяна на работата
Публикувано от: Zaplata.bg
20 Декември, 2019 г.
Причини за промяна на работата
Снимка: shutterstock

Много е удобно да работите в една компания дълго време - познавате всеки служител, знаете как е устроено всичко, запознат сте с всички клопки на вътрешните процеси. Но мислили ли сте някога, че Ви липсва нещо в професионалния живот? Възможно е потенциалните възможности да Ви подминат и дългосрочните перспективи за кариерно израстване да останат встрани. В този случай е важно да поемете контрола над кариерния си растеж.

Всяка работа, която отнема Вашето време, също трябва да е насочена към разширяване на Вашите възможности и развитие на уменията. Можете да израствате професионално и в една компания, като се движите нагоре по кариерната стълбица. Съвсем различна е историята например, ако сте работили на едно и също място в продължение на 10 години и не сте променили позицията си.

Ако това Ви е познато и настоящата работа вече не Ви радва както преди, време е да намерите нещо ново.

Разпознавате ли се по 8-те по-долу признака, че сте се „заседели“ в компанията?

1.Вече не харесвате работата и компанията си

Спрели сте да полагате усилия и не смятате работата си за най-интересната. Някога се гордеехте с нея, но сега тя е станала скучна и се е превърнала в рутина.

2.Можете да вършите задачите си дори насън

Работната Ви дейност вече не Ви представя нови предизвикателства и Ви липсват сложните и интересни задачи. Разочарован сте, че вече не можете да разширите своя опит, когато се борите за нови проекти.

3. Усещате, че не се вписвате в екипа, станали сте по-малко общителни и колегите са Ви уморили

Общуването с колегите в момента не е толкова забавно, както преди. Не се интересувате от срещата с нови хора. Опитвате се да не влизате в разговори и вечер не ходите никъде заедно.

4. Постоянно си поглеждате часовника и мразите понеделниците

Пристигате точно в началото на работния ден и си тръгвате веднага след приключването му, с нетърпения изчаквате обедната почивка. Броите дните преди празниците, дори ако те траят само няколко дни, а в календара зачерквате дните преди празниците.

5. Не се чувствате ангажирани на работните съвещания и срещи

Понякога Ви се струва, че никой не Ви забелязва по време на работа, колегите Ви вече не искат Вашето мнение и не участват в общите проекти. Забелязвате, че по-малко квалифицираните според вас служители получават покани за срещи по-често от вас.

6. Не Ви повишават

Струва Ви се, че по-малко талантливите или по-младите служители винаги се оценяват по-високо. Струва Ви се, че за завършените проекти не получавате заслуженото признание. Рядко получавате бонуси. А от момента на избирането Ви за служител на месеца, минаха сто години.

7. Престанали сте да вярвате в своята компания

В първите работни дни бяхте увлечени за дейностите, продуктите и услугите на вашата компания. Сега усещате, че интересът към работата постепенно отмира. Виждате, че ръководството е престанало да се интересува от компанията по начина, по който както в началото Вие се интересувахте за работата си, и следователно се чувствате разочаровани.

8. Завиждате на бившите си колеги, които са си намерили нова работа

Струва Ви се, че те са по-успешни извън компанията. Продължавате да мислите за новите възможности, които са достъпни за пенсионираните служители, но са пропуснати от вас.

Ако някоя от тези ситуации Ви е позната, може би мислите как да се измъкнете от нея, като намерите ново място.

И ако отдавна не сте търсили работа, ето какво първо трябва да направите:

Актуализирайте автобиографията си

Обяснете, че през цялото това време сте правили едно и също. Подчертайте уменията, които сте развили, и Вашите заслуги. Посочете проектите, над които сте работили и ги опишете в реда, в който се е оформил Вашият напредък. Запомнете правилната структура на автобиографията.

Пригответе се за интервю

Първо, обяснете защо сте работили в една и съща компания толкова дълго, разкажете за нейните предимства.

Второ, убедете рекрутера, че днес Вашите умения се търсят на пазара.

Трето, покажете, че имате всичко необходимо, за да се присъедините към новата среда. Активно хоби или доброволчество ще покажат вашата мобилност и активност.

Поговорете с кариерния си консултант

Можете да отделите цялото си време за самостоятелен мониторинг на свободните работни позиции. Въпреки това, квалифицираният рекрутер ще се запознае с автобиографията Ви и ще Ви предложи подходящи позиции.

Е, след това всичко зависи от вас.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »