Методи за бързо запомняне на информация
Публикувано от: Zaplata.bg
10 Август, 2019 г.
Методи за бързо запомняне на информация
Снимка: shutterstock

Всеки периодично се сблъсква с необходимостта от изучаване и запаметяване на нова информация. Колкото по-малко знаете за изучавания предмет и колкото повече данни трябва да усвоите, толкова по-голяма сложност ще причинява това.

Не е лесно за ученици и студенти, чието натоварване непрекъснато ще се увеличава, както и за възрастните, които преминават процедура по повишаване на квалификацията си или усвояване на ново полезно умение. Слабо разбраните термини и сложните взаимоотношения между отделните раздели често водят хората до интелектуална задънена улица. В резултат на това, процесът на самообучение се превръща в истински тежък труд, а понякога трябва да се подложите и на много усилия, за да накарате себе си или детето Ви да вземе книга или да седне зад компютъра. 

Но не всичко е толкова безнадеждно! Налице е не толкова популярен начин, който позволява постепенното усвояване на трудно разбираемата информация, опростявайки сложните категории и свързвайки с тях съществуващата информация и личния опит. В резултат на това, процесът на самообучение се превръща в комфортно и вълнуващо преживяване.

Метод на Ричард Фейнман

Ричард Файнман е световноизвестен физик, нобелов лауреат и един от авторите на квантовата електродинамика. Фейнман е бил активен в преподавателската дейност и се е радвал на заслуженото уважение от многото си студенти, включително и поради способността му да обяснява крайно сложни за запомняне научни концепции.

Ричард Файнман е разработил и усъвършенствал метода на усвояване и предаване на сложната информация. Той се основава на максималното опростяване на сложната терминология и разкриването на витиеватите смислови възли.

С помощта на метода на Фейнман, можете сравнително бързо да се ориентирате във всяка област на знанието и да запомните новата информация, която възнамерявате да овладеете. Използвайки тази техника, можете не само значително да подобрите процеса на самообучението си, но и да проверите текущото си ниво на осведоменост и да отстраните от чистата вода т.н. “бели петна” - проблемите, които е необходимо да премахнете. Това е полезно както за учениците, които се подготвят за държавен изпит, така и за възрастните, които искат да бъдат добри специалисти и да получават висока заплата.

И така, нека разберем метода на Файнман.

Стъпка 1. Формулирайте темата за изучаване

Накратко, формулирайте задачата - какво точно планирате да изучавате. След това напишете всичко, което вече знаете за него. Изразявайте мислите си възможно най-опростено. Избягвайте ненужно дългите формулировки и професионалния речник. 

Представете си, че общувате с дете, което не е готово да възприема сложни термини и неразбираеми разсъждения. Имате само няколко минути, за да привлечете и задържите вниманието му с прости аналогии и кратки изречения.

Стъпка 2. Определете белите петна

И така, направихте първата стъпка, следвайки препоръките на Фейнман. Сега трябва да анализирате наличната информация, за да сформирате цялостна представа върху изучавания предмет и да очертаете границите на все още неусвоените части. Постарайте се по възможност да свържете всички елементи в една система. Структурирайте данните, използвайте картинки, графики и диаграми.

Направете списък на белите петна, както и термините, които не сте могли да обясните на ясен език, и ги проучете. Когато натрупате новата информация, върнете се към първата стъпка и постепенно попълвайте своите записи, без да забравяте краткостта и простотата на изложението. 

Важно е да се разбере, че прилагането на метода на Файнман - това не е еднократно действие, а дълъг цикличен процес, чрез който стъпка по стъпка се разкрива избраната тема.

Стъпка 3. Съставете история и я споделете с приятели

Когато информацията бъде проучена в необходимия обем, съчетайте я в интересна история. Представете си, че подготвяте презентация за въображаеми ученици от гимназията. Неопитните слушатели трябва от първия път да усвоят цялата предоставена от Вас информация. Разбира се, за това трябва да сте сигурни, че сами сте усвоили новата информация до необходимата степен.

Ако споделяте историята си с реални хора, то можете да прикрепите получените знанията на всеки етап от обучението. Съберете своите познати или приятели и организирайте образователна мини-лекция. Нека Вашите благодарни слушатели оценят лекотата на възприятието и качеството на представянето на информацията.

Но можете да го направите и без жива публика. Просто от време на време четете историята си на глас и подчертавайте лошо формулираните смислови нюанси. За да си дадете по-обективна оценка, можете да използвате обикновен диктофон. Ако сте технически грамотни, можете да се опитате самостоятелно и като влогъри: просто трябва да стартирате канал в YouTube и редовно да споделяте полезни видеоклипове с абонатите си.

Започнете днес

Основното предимство на метода на Файнман е, че той позволява да се усвоят новите знания на етапи, налагайки нов пласт от неизвестна информация към вече съществуващата основа на предишния опит и да сформирате по-ранен светоглед. 

Благодарение на този подход, Вие ще създадете здрави асоциативни вериги, които подобряват запаметяването и прокарват границите на разбиране, дори и на най-сложните въпроси.

Опитайте се да приложите метода на Фейнман днес, за да подобрите ефективността на Вашето самообучение, да разширите хоризонтите си и да запомните повече полезна информация.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »