Как се избират уеб разработчиците
Публикувано от: Zaplata.bg
11 Ноември, 2019 г.
Как се избират уеб разработчиците
Снимка: shutterstock

С какви проекти работят програмистите?

В 90% от случаите, това са често срещани SEO задачи:

  • ускорение на скоростта на сайта;
  • затваряне на дубликати или разработване на функционалност, която позволява затварянето на дубликати;
  • настройка на формата за обратна връзка;
  • финализиране на мобилната версия (обикновено я има, но някои елементи трябва да бъдат увеличени, някои трябва да се намалят, а други да бъдат премахнати напълно);
  • корекция на оформлението (така, че всичко да се показва правилно на най-популярните устройства);
  • добавяне на функционалност за указване на мета тагове;
  • почистване на вируси;
  • преместване на сайт от един хостинг в друг;
  • превод на сайт на https;

10% от задачите са разработка на сайт. Най-вече клиентите се нуждаят от сайтове за продажба на скъпи сложни продукти, като например услуги на адвокати, строителни фирми.

Над 80% от сайтовете, с които се занимават програмистите са ресурси базирани на WordPress. Има и проекти на Bitrix, Joomla, Open Cart и в чист HTML

Какви трудности възникват при решаването на задачи

Вероятно по-точно е да се каже „възникнали“. Сега всичко е много по-добре. Въпреки това, искаме да Ви информираме за често срещаните проблеми:

  • правят се опити всеки уебсайт на WP да бъде поправен, като се инсталира WP Super Cache или по-малкия му брат W3 Total Cache. Ако специалистът предлага нещо различно от тези плъгини, а още по-добре дори ако ускори сайта без тях и всякакви други приставки, то той е достоен. Може би подценяваме тези решения, може би са ги настройвали недотам толкова големи специалисти. Експертите, които базират ускорението на сайта си на Super Cache, ги наричаме „инсталатори на плъгини“. Те не са разработчици, не са програмисти, а просто инсталатори;
  • корекциите не се проверяват. Например, трябва да се настрои редирект. Човекът там прави нещо, казва, че всичко е наред. Поглеждаме: не прави пренасочването. Пишем му отново, той отново „прави нещо“, а резултатът е същия - нулев. Знаем защо се случва това: човекът се опитва да направи редиректа по най-лесния начин. Може би методът му не работи на този хостинг или с тази .htaccess конфигурация? Него това не го интересува;
  • внася промени, които при актуализиране на темата или ядрото, CMS ​​излита;
  • провежда се продължителна работа, резултатът от която е нищо. Загубили сме си времето, но не сме постигнали нищо.

Когато намерим човек, който:

  • ускорява сайта без използването на 100500 безплатни плъгини;
  • умее да създава сайтове на WP с помощта на теми. В същото време, той прави това правилно, така че след обновлението и темата, самият „енджин“ не се бъгва;
  • не го мързи да провери работата си и, ако е необходимо, незабавно да я оправи;
  • може да каже след време, че не може да изпълни тази задача. Да, живее в реалния свят;
  • прехвърля сайта на https, но не забравя да промени и пътищата в базата данни.

Повечето хора са готови да плащат дълго време на такъв човек. Добре - колко? Сега ще Ви кажем.

Плащането за услугите на програмисти и други професионалисти в мрежата: субективното мнение на един Project Manager

Вече споменахме, че проектите са различни и задачите също. Трудно е да се назове някаква средна цена. Но може да се каже следното.

Когато имаме нужда от услугите на програмист, плащаме поне 70-80 лева за услугата, освен ако специалистът не посочи по-ниска сума. Понякога това се случва, ако работим дълго време.

Сумата е актуална, дори и да става дума за дреболия, като настройка на редиректи.

Реален случай:

След като цял ден Иван се е измъчил с редиректи, тогава програмистът поправил грешката му за около 10 мин. Попитал го е как го е направил. Човекът отговорил, че е пренесъл кода ми (тоест, кодът е правилен!) до самия низ на .htaccess. Иван прочел преди това дозина ръководства за 301 пренасочвания: никъде не било казано къде точно трябва да се добави самия код. Платил 50-60 лева за работата. 

Трябва да разберете, че често плащате за опита на специалиста, за неговите знания, а не за неговото време. Смятаме, че е глупаво да се пазарите, опитвайки се да получите отстъпка на принципа „Вие работихте 10 минути и аз ще Ви платя за 10 минути“.

Как уеб-специалист може да докаже, че отговаря на изискванията?

И така, вие създавате бързи WordPress сайтове, използвайки теми и с минимум плъгини. Ако е необходимо, бързо настройвате формата за обратна връзка и добавяте функционалност, за затварянето на всички дубли от индексирането.

Как да докажете това на клиента и да получите адекватно заплащане за поръчката?

Ето моментите, които играят роля, когато за първи път се свържете с програмист:

  • ако специалистът е бил препоръчан, то това веднага е +100500 за шансовете му да получи проекта. Затова дори се съгласявайте да изпълнявате малки задачи. Можете да получите препоръка от уста на уста. В областта на уеб разработката, наистина добрите специалисти никога не остават без поръчки. Необходимо е само да потърпите месец-два;
  • добре е, когато кандидатът има свой сайт с портфолио. Лошо е, когато има портфолио, но няма сайт. Вашият сайт е не само добър пример за работата и отражение на квалификациите Ви, но е и знак, че човек инвестира ресурси в промотирането си, което означава, че съществува много по-голяма вероятност да е сериозен;
  • Чудесно е, когато кандидатът е искрен. Защото може да няма достатъчно технически умения, а защото не е психологически подготвен. Понякога изглежда, че задачата е проста и тогава се разкриват проблеми, които удължават работата за дълги дни / седмици / месеци. Необученият изпълнител често зарязва тази тежест и търси нещо по-простичко. Жалко е, че много експерти, дори с повече или по-малко сериозен опит, се страхуват да поемат проектите, тъй като не отговарят на всички изисквания. Мислим, че що се отнася до разработването на уебсайт, в 99 от 100 проекта винаги изведнъж „изскача“ нещо ново: когато няма достатъчно умения и трябва да се търси в Гугъл.

Вместо заключение

За да работи над някои уеб-проекти, специалистът не се нуждае от огромен набор от умения, знания и опит. Често са достатъчни доста практика и много искрено желание и усилия. И ако също имате опит и активно се учите, е възможно да печелите прилични парични средства!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »