Как да помогнете на тийнейджър да реши какво желае да работи
Публикувано от: Zaplata.bg
05 Август, 2019 г.
Как да помогнете на тийнейджър да реши какво желае да работи
Снимка: shutterstock

Вероятно всеки родител си задава въпроса - как да помогна на детето да определи бъдещата си професия. В никакъв случай не трябва да оставяте всичко на самоход. Вчерашният ученик може да се обърка с избора на професия и да реши да свърже живота си с бизнес, който не обича или не може да си позволи. В резултат на това - даром изгубено време, изоставен в средата на семестъра университет, а понякога дори и депресия и отчаяние. Но също така не си струва да принуждаваме детето си да се занимава с професия, от която явно не се интересува. - Какво да правя? - питате се Вие. Нека разберем заедно!

Самостоятелност

Възпитавайте своя тийнейджър в самостоятелност. Разбира се, вече е малко късно да започнете да правите това няколко години преди дипломирането: трябва да подготвите детето си за самостоятелен живот от детската градина или поне до края на началното училище. Но все пак, по-добре късно, отколкото никога. 

Детето трябва да избере професията, за която има призвание. Ако направите изборът вместо него, може да се окаже, че първоначално то ще се съгласи, но по-късно много ще съжалява. Често хората, чиито родители са избрали тяхната професия, започват да ги преследват мислите, че не могат да се реализират и да намерят своето място в обществото.

Коригирайте идеите на детето, но не налагайте собствените си. Например, мечтае ли да стане писател? Предложете му да се опита да посети литературен кръжок. Мечтае ли за спортна кариера? Нека бъде записан в спортен клуб.

Актуалност на професията

Преди да го съветвате за тази или онази професия, помислете актуална ли е тя към днешен ден и за Вашия регион и доколко ще бъде съвременна в близко бъдеще. Обърнете внимание: необходимо е да се поинтересувате относно търсените професии, за които можете да се информирате в центъра за заетост, а не относно „престижните”, към които могат да ви насочат приятели и познати. 

След като сте създали списък с най-търсените специалисти, предложете ги за избор на детето си.

Демонстрирайте същността на професията

Ако тийнейджърът Ви е избрал професия за себе си, но във вашия град няма възможност да изучава тази специалност, потърсете образователна институция извън града или дори - страната. Дайте на детето си възможност да се развие и овладее необичайната за Вашия регион професия - освен ако, разбира се, не се страхувате да го оставите само. В крайна сметка, преместването в друг град или държава - не е увеселителна разходка. В краен случай се опитайте да го запишете на дистанционно обучение.

Тестове

Съществуват много тестове, за които се предполага, че помагат да се определи професията. Всъщност, те повече вредят, отколкото да помагат. Това е особено вярно за тези тестове, които могат да бъдат намерени в интернет. Не забравяйте: необходимостта от избор на професия, базирана на тест, възниква от отчаянието, когато няма абсолютно никакви възможности за това какво да правите.

Любимият предмет

Някои родители вярват, че на детето им трябва да се даде възможност да учи тази специалност, към която има предразположение. Много е похвално, ако тази предразположеност не е определена на базата на оценки в класната стая. 

  • Добре се справяш по математика - отиди при счетоводител! 
  • Литературата ти е силната страна - учи се от филолог. 
  • Отлично рисуваш - стани инженер.

Ако следвате тази логика, в крайна сметка може да се окаже, че детето, което предпочита физическото възпитание, е силно и развито отвъд годините си и трябва да стане товарач!

Не забравяйте, моля: не е необходимо да избирате професия, основана на познанията на детето, а да му дадете тези знания, от които се нуждае, за да придобие професия.

Не го принуждавайте да постъпва в университет

Много родители настояват децата им да завършат средно образование, а след това да отидат в колеж или университет. Всъщност, това не е изобщо необходимо. За много професии не се изисква висше образование. Много често нивото на заплащане на добрия специалист със средно образование е много по-високо от това на човек, завършил престижен университет.

Не го принуждавайте да учи до края

Ако се е случило най-лошото и детето Ви все още изучава специалността, която не харесва, тогава не го принуждавайте да учи до горчивия край и да получи диплома. Така само обезкуражавате желанието му да продължи да учи. Говорете с учителите. Ако те твърдят, че детето Ви не е в състояние да учи в избрания факултет, най-доброто, което можете да направите, е да му дадете възможност да смени професията си. Има много примери за това как хора, по настояване на родителите, са завършили, например, педагогически колеж и впоследствие са придобили професията на готвач или адвокат и стават истински професионалисти. И ако се притеснявате за изгубените години, тогава утехата за вас ще бъде, че много от изучаваните предмети - психология, икономика, физическо възпитание и други общи дисциплини - могат да бъдат полезни към новото място на обучение.

Какво интересува детето Ви? Към каква дейност се стреми то? Помогнете му да избере професия по свое желание и да реализира призванието си. Това е може би най-доброто нещо, което можете да направите за него!


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »