Как да изградите вашата кариера
Публикувано от: Zaplata.bg
06 Октомври, 2019 г.
Как да изградите вашата кариера
Снимка: shutterstock

Мислите ли, че лидерските позиции са недостижима висота и че в днешните трудни времена е невъзможно да изградим кариера от нулата? В този материал ще се опитаме да ви убедим в противното.

Понятие за кариера

Първата стъпка към изграждането на вашата кариера - да разберете какво всъщност е това. В широкия смисъл, кариерата е успешната реализация на Вашите умения, знания и навици. В същото време, понятието делова кариера се отличава с това, че за реализацията се изисква подобрение в дейностите, което всъщност носи и истинския успех. За съжаление, по-голямата част от нашите сънародници не разбират с какво една кариера се различава от работата. Нека да изясним и това.

Кариерата Ви позволява да получавате по-високи и по-отговорни позиции, заплата и да развивате професионалните си умения.

Работата от своя страна е рутинна дейност, която може да се върши всеки ден в продължение на много години подред и „да се тъпче на едно място“.

Понятие и етапи на кариерата: нагледно и поетапно

И така, разбрахме какво е кариера. Сега е моментът да започнем да се придвижваме към позицията на изпълнителен директор. Движението трябва да се извършва поетапно с първите стъпки в новата компания.

  1. Първото и най-важно: Избягвайте спомагателните функции. Дори ако първоначално работата в „механична“ позиция Ви дава повече пари, изберете онези позиции, които водят до развитие.
  2. Второ - това е разработването на лична стратегия. Направете нещо като собствен бизнес план за израстване в компанията. Ако си поставите цел, той ще удвои шансовете за постигането й. Всеки, който просто „върви по течението“, никога няма да спечели своя милион, а умението за работа в перспектива - това е умението на ръководителя.
  3. Колкото по-високо се изкачвате по кариерната стълбица и колкото по-голяма е компанията, към която сте се присъединили, толкова по-широк е обхватът от задачи и отговорности. От това не трябва да се страхувате.
  4. Понятието за професионална кариера включва социалната страна на въпроса. Трябва активно да общувате с хората, но специално предпочитание трябва да се отдава на „полезните“ хора, които могат да станат Ваш „супергеройски екип“. Комуникативната страна на кариерния ръст също е необходима, за намирането на решения на различните проблеми, за раждането на свежи идеи и просто за да сте в крак със съвременния пазар.
  5. Друг важен нюанс. Нека си припомним определението на понятието за кариера: определението включва „развитие на професионалните умения“. Въпросите за развитието на кариерата са ключови. Дори да мислите, че вече знаете достатъчно, трябва да научите нещо ново. Не забравяйте, че директорът трябва да разбира въпроси от много широк кръг.

Можем да определим понятието и вида на кариерата, да разделим професионалния успех на етапи, но решаващите въпроси в придвижването Ви по кариерната стълбица към високите длъжности си остават Ваши. Най-важното е голямото желание да осъществите мечтата си. Превърнете фантазията в истинска цел и преминете към решаването на поставената задача по всякакъв начин.

Още полезни обяви
Още полезни статии