Кои са факторите за успешна кариера
Публикувано от: Zaplata.bg
03 Октомври, 2019 г.
Кои са факторите за успешна кариера
Снимка: shutterstock

Доброто образование, професионалният опит в големите корпорации, сериозните длъжности, MBA дипломата, полезните за професията сертификати, курсовете - никой не ги оспорва и това са значими фактори, влияещи върху кариерното развитие. Но ако трябва да говорим обективно - всички това по-горе са по-вероятни редове в автобиографията.

Защото истинските фактори за успешна кариера - това са субективните. Това е желанието за промяна. Това е желанието да се развивате в рамките на избраната специализация, а не заедно със сегашния работодател. Просто това е лекотата на израстването, присъщо за по-младото поколение кандидати. Впрочем, поколението X и по-възрастните също са се адаптирали към реалностите на съвременния пазар на труда.

Следователно, най-важният, влияещ върху кариерата, фактор - това е разбирането на служителя и на всеки 3-4 години е много желателно:

  • развитието на кариерата във вертикална посока. Тоест, да се придвижвате нагоре по кариерната стълбица в една и съща компания;
  • развитието на кариерата в хоризонтална посока. Тоест, да промените посоката на направлението, специализацията, да разширите обхвата на своите отговорности, да станете по-универсален специалист. Тези функции са налични в една и съща организация;
  • развитието на кариерата във всяка възможна посока, сменяйки работодателя. Този съвет е особено подходящ в случай:
    • ако смяната на работодателя е по-лесна от постигането на повишение на заплатата;
    • ако ръководителя не ви предлага хоризонтален или вертикален растеж, дори ако опитът ви в конкретна компания и на определена позиция е повече от две години;
    • ако вашата професия по подразбиране включва регулярни кариерни поврати. Например, пет години на длъжност помощник съдия - това е кръстосване в кариерата на адвокат или държавен служител. Не бива да прекарате толкова време в стартова позиция - съществува риск от „ръждясване“.

Какъв извод можем да направим? Или работодателят поема инициативата и се грижи за професионалното ви развитие, или трябва самостоятелно да се погрижите за собствената си кариера.

Още полезни статии