Как да правите баланс между работа и личен живот
Публикувано от: Zaplata.bg
14 Ноември, 2019 г.
Как да правите баланс между работа и личен живот
Снимка: shutterstock

Наистина искаме да вярваме, че носенето на работата вкъщи - това е правилният начин да станете по-добър програмист, а здравият баланс между работата и живота ще ограничи възможността да научите нови неща.

  • за някои разработчици програмирането не е само работа - това е удоволствие, а понякога дори и смисъл на живота. Ако обичате да пишете код и си изкарвате прехраната с това, защо да не продължите да работите през почивните дни? Това ще Ви позволи да развиете по-необходими практически умения;
  • когато нямате мотивация или не можете да работите през уикендите вкъщи, може да получите усещането, че никога няма да станете добър инженер като тези, които го правят.

Но ако искате да бъдете добър софтуерен инженер, не трябва да се прибирате вкъщи.

Какво прави един програмист добър програмист? Възможността за намиране на решения на сложните и комплексни задачи. Ето защо, допълнителните часове обичайна работа няма да Ви помогнат в това.

Нови проблеми, нови решения

Ако имате възможност и мотивация в свободното си време да пишете софтуер, можете да напишете още код за основната работа. Но това ще Ви ограничи в конкретната задача и ще стесни пространството на възможните решения.

Ако вземете работата си у дома, в крайна сметка ще решите същите проблеми, за които мислите по време на работа през цялата седмица. Ще трябва да използвате технологии, които съответстват на бизнес целите на Вашия работодател и неговия стандарт за качество. Но ако се заемете със собствен проект, няма да имате такива ограничения.

  • ако вашата компания има ниски стандарти за качество, можете да се научите да правите качествени тестове;
  • или напишете пълноценни хакове, за да научите нещо ново;
  • можете да използвате и изучавате напълно различни технологични области.

Получаване на различни умения

Да си добър инженер-програмист - това не е само щамповане на код. Имате нужда от допълнителни умения. Времето, необходимо за изпълнение на някои други неща, освен код, може да подобри Вашите  способности.

Имате нужда от хамак, за да решите сложните проблеми

Въпреки че допълнителното обучение ще Ви помогне, основата на баланса между работата и живота не е да работите. Трудните задачи изискват паузи - време, в което явно не мислите за решенията, когато мозъкът Ви работи върху тях на заден план. Рич Хики, създателят на Clojure, дълго говори по темата, наречена Hammock Driven Development.

Всичко се състои в това, че сложните задачи изискват задълбочен анализ, алтернативни и вече съществуващи решения, формулировки и тогава настъпва периода, в който интуицията може да го измисли сама. И това отнема време, когато мислите за тази задача работят на заден фон.

Научете се да правите повече с по-малко загуби

Последното предимство на баланса между работата и живота е мирогледът: начинът, по който се отнасяте към работата си. Ако добавите допълнителни часове към редовната си работа, свиквате да изпълнявате същия обем задачи по-бавно, отколкото е необходимо. За да станете по-добри в работата, трябва да се научите как да вършите работата за по-кратко време, което е особено важно, ако искате да поемате по-големи и по-сложни проекти.

Ефективната и ограничена работна седмица ще Ви помогне да станете по-продуктивен програмист, вместо да се опитвате да решавате проблемите по трудния и бавен начин.


Важно умение за лидерство - умствена издръжливост
Често ли се сблъсквате със ситуации на работното място и у дома, където сте под натиск от околната среда или даден човек? Случва се и така: работата ви е критикувана със и без причина, вашите действия, ценностни и способности непрекъснато се обезценяват, вие като човек сте унижавани и т.н. Коя реакция е най-често проявяваната? Агресия, обида, безсилие пред обстоятелства, депресия и т.н. Как можете да реагирате различно? От гледна точка на психологията, терминът психическа издръжливост означава определена съпротива на човека срещу жизнения натиск. Психологически устойчивите хора не са емоционално въвлечени в ситуацията, следователно е по-лесно да се справят с извънредните ситуации на работното място, те се адаптират по-бързо към прекомерното внимание на обществото, по-лесно намират общ език със средата си. Най-важното е, че те запазват своята енергия и цялост на личността. Някой хора ежедневно са подложени на натиск от страна на шефа, колегите, роднините, а други са значими хора, свикват / адаптира се към този натиск и спират да реагира на него. Това важно умение не възниква у всички, а в малък брой от мнозинството. Какво да правим останалите? Добрата новина - менталната издръжливост може да се тренира. Способността на хората да се контролират/да издържат на удара (изберете метафората, която повече ви допада) и да не се поддават на провокациите на онези, които ги притискат, е състояние за поддържане на психическото здраве в продължение на много години. Там, където манипулацията се контролира - започва издръжливостта. Най-важното житейско умение за офиса и дома.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »
Рестартиране на кариера? Време за размисли
„Познайте сам себе си.” Платон Решихте да промените коренно дейността си, „пораснахте и надраснахте“ съществуващата си позиция, имате желание да реализирате хобито си ... Откъде да започнем? Погледнете по-отблизо себе си, внимателно слушайте гласа на интуицията си, не забравяйте за вашите желания или мечти - заемете се със самопознанието. И точно след подобно предложение, Клиентът, който беше дошъл на консултацията с цел да промени съществуващата траектория на кариерата си, каза: „Не съм склонен/на към рефлексии. Искам да обсъдим новите възможности и да предприемем действия“. Или самият той предлага начини да проучи ситуацията си: „Нека направим одит на моите таланти. Дайте някакъв вид тест или въпросник за кариерно ориентиране. ' Приятели, Гугъл ще помогне. Това не е за мен. Има въпросници, има тестове. НО! Работя с вашата индивидуалност, с уникалността на вашата личност, така че без да познавате себе си, не мога да пристъпя към истинската ви цел. И преди да зададете важните въпроси за изграждането на план за преминаване към новата Ви кариера, предлагам да разгледате следните теми: вашите интереси днес; какви ценности са важни за вас; вашите таланти; каква работна среда искате да имате; какво е състоянието на кариерата Ви днес. Тези въпроси ще ви насочат към вашите цели. Примерите за успешно рестартиране на кариерата ще започнат именно с тези размисли.
Публикувано от: Zaplata.bg
Още »